Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Το άτομο μέσα στην ομάδα: «Να είμαστε εις το εμείς…»


Nα «είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ» παρότρυνε τους Έλληνες ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Διαχρονικό το μήνυμα της ομαδικότητας, ειδικότερα στην παρούσα περίοδο, ως αντίδοτο στην αποξένωση.
Δεν είναι τυχαίο, που το πρώτο μέρος του βιωματικού εργαστηρίου «Ανέλιξη» ολοκληρώνεται αυτή την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013 με το σεμινάριο «Η Δυναμική του ατόμου στην ομάδα» και εισηγητή τον σύμβουλο προσωπικής  & επαγγελματικής ανάπτυξης, Παναγιώτη Αθανασόπουλο*.
Στόχο έχει την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς η έννοια της ομάδας είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση. Συμμετέχουμε, δημιουργούμε, αποχωρούμε, επανεντασσόμαστε, ανήκουμε, αλληλοεξαρτόμεθα, οργανωνόμαστε σε ομάδες, διαρκώς. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, ως τα τελευταία. Κάποια στοιχεία που αποκομίζουμε από τη συμμετοχή μας σε ομάδες, παραμένουν ζωντανά μέσα μας ακόμη κι όταν πια δεν είμαστε μέλη και επηρεάζουν επί μακρόν τον τρόπο σκέψης μας.
Κατανοώντας τη δομή των ομάδων και τη δυναμική που αναπτύσσεται από την συμμετοχή, καταλαβαίνουμε περισσότερα για τον εαυτό μας, τις συμπεριφορές μας αλλά και τις απόψεις των άλλων.

Στο σεμινάριο, θα επιχειρηθεί ένα ταξίδι στο ομαδικό κομμάτι του εαυτού μας και τη διασύνδεσή μας με τους άλλους. Άλλωστε, οι ομαδικές διαπροσωπικές σχέσεις είναι και συναισθηματικές, καθώς, όπως διατύπωνε εδώ και αιώνες ο Αριστοτέλης: «Ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό περισσότερο και από κάθε μέλισσα κι από κάθε ζώο που ζει κατά ομάδες»

Ενδεικτικά, η θεματολογία του σεμιναρίου, θα περιλαμβάνει:
  • Η Ομάδα και οι λόγοι δημιουργία της
  • Τα 5 στάδια της ζωής των ομάδων
  • Οι ρόλοι που αναπτύσσονται σε μια ομάδα
  • Συνεργασία και συντονισμένη προσπάθεια
  • Η Δυναμική μέσα στην ομάδα

Ο κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος σπούδασε  Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Kingston University UK (DMS, MBA) και Συμβουλευτική Ψυχολογία στο American Liberty University (B.A.). Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην Εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και στην παροχή Συμβουλευτικών υπηρεσιών για Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού.
Έχει υλοποιήσει ένα σημαντικό αριθμό βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη βελτίωση Προσωπικών και Κοινωνικών Δεξιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου